2021. február 23., kedd

Csodagumó - indiai gumós pálma - voodoo lily - Jelenlegi ára: 399 Ft


Csodagumó - indiai gumós pálma - voodoo lily
Kertbe, virágládába, erkélyre, teraszra, kőedénybe, cserépbe.
Szegélynövénynek, vegyes ágyba, virágládába, erkélyre.
Vágott virágnak is alkalmas.
További termékeim:    Csodaszepviragok termékei a TeszVesz-Vatera piacterén
Kérlek, nézd meg a többi aukciómat is, hátha találsz még valami hasznosat, így a postaköltségen tudsz spórolni.
Az ár 1 gumóra vonatkozik, mely 1 éves.
Nem összekeverendő a gumipálmával, más néven: kígyópálma, tigrispálma, leopárdpálma, ugyanis annak teljesen más levélzete van, mint ennek.  
A csodagumó (Sauromatum guttatum, indiai gumóspálma, voodoo lily) a trópusi Afrikában és Ázsiában (Szumátrában, Burmában) őshonos, évelő növény; az év egy részében levelet hajt, amely tápanyagokkal látja el az ökölméretű gumóját. Ez egy meghatározott hosszúságú pihenőidőt követően föld és öntözés nélkül életre kel és a kontyvirágfélékre jellemző szerkezetű virágot nevel. Ezt a tulajdonságát felismerve szerte a világon – a különleges növények kedvelői – virágoztatják a csodagumót.  
A csodagumót a tél vége felé, meleg szobában egy megfelelő méretű edénybe helyezve; a gumó öntözés nélkül rövidesen hajtani kezd, szárat nevel, amelynek a csúcsán helyezkedik el a sötétpiros, belső oldalán halványabb fellevél (spatha) és ebből emelkedik ki a torzsavirágzat.
 
Jellegzetessége a csodagumó virágzatának, hogy kellemetlen szagot áraszt. Ennek egyszerű magyarázata van: a csodagumó ősi termőhelyén a virágok megtermékenyítését végző rovarokat ez a szag csalogatja.
A virág meglehetősen tartós, 4-6 napig pompázik, azután elhervad. A visszahúzódott gumót a kert egyik védett, félárnyékos helyére, tápanyagokban és humuszban gazdag, jó vízháztartású földbe kiültetik olyan mélyen, hogy legalább 6-8 cm földréteg legyen a gumó felett. A rendszeres öntözés hatására a gumóból 60-90 cm-es levélzet fejlődik, amely a következő évi virágképzéshez szükséges asszimilátákat a gumóban halmozza fel, tehát hamis az a feltevés, hogy a csodagumónak nincs szüksége földre és vízre; ez csupán a látszat! Amikor a levelek kora ősszel behúzódtak, a gumót fel kell szedni és fagymentes helyen, nyirkos tőzeg, homok, vagy fűrészpor között kell tárolni a télvégi virágoztatásáig. A gumók számos sarjgumót fejlesztenek, ezek továbbnevelés után hoznak virágot. A szabadban maradt gumók az enyhe teleket átvészelik, de ez eléggé kockázatos dolog, fel kell szedni, és teleltetni.
Kérdezz nyugodtan, ha bármire kíváncsi vagy.
Köszönöm, hogy benéztél hozzám.

Jelenlegi ára: 399 Ft
Az aukció vége: 2021-02-24 09:04 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése