2021. november 28., vasárnap

Gyulai Pál: Vörösmarty életrajza - Jelenlegi ára: 298 Ft


1862-ben, kritikusi, irodalomtörténészi pályafutásának csúcsán lát hozzá Gyulai Pál – Deák Ferenc buzdítására – Vörösmarty minden munkáinak összeállításához, sajtó alá rendezéséhez. 1863-64-ben jelenik meg a tizenkét kötetes sorozat, melynek tiszta jövedelmét Gyulai és a kiadó Vörösmarty árváinak nevelésére ajánlja föl. A szöveggondozás eredményeképpen nemcsak Vörösmarty műveinek gyűjteménye s egyúttal az első magyar kritikai kiadás lát napvilágot, hanem 1866-ban megszületik Gyulai egyik legkitűnőbb, nagylélegzetű tanulmánya, Vörösmarty-monográfiája is.
Vörösmarty életének, költői pályájának, személyiségnek részletes, forrásokra támaszkodó ábrázolása, műveinek elemzése és értékelése mellett Gyulai itt fejti ki legteljesebben úttörői elméletét a magyar irodalom fejlődéséről, a nemzeti költészet kialakulásáról. „ Gyulai a nemzeti polgárosodás igénye felől közeledik a magyar irodalom történetéhez – írja Sőtér István –, s nemzetiség és polgárosodás szintézisének, egymást áthatásának folyamatát rajzolja meg. ” Vörösmarty jelentősége Gyulai nézete szerint abban áll, hogy a Kazinczy és a „ klasszikai iskola által művészi szintre emelet költői nyelvet "egyszersmind magyarrá is, azaz nemzetileg művészivé” változtatta át. Ezzel előkészítette a talajt Petőfi és Arany költészetének, amelyekben Gyulai a nemzeti irodalom tetőzését látja.
A tanulmányba Vörösmarty nemcsak mint a nemzeti költészet atyja jelenik meg, hanem mint az a költő, akinek élete és költészete összefonódik a válsághelyzetben lévő és újjászülető nemzetsorsával.
„ Az ősi alkotmány védelme szülte a Zalán futásá-t – írja Gyulai –, a Széchenyi által megindított reformmozgalom a Szózat-ot, a Honszeret-et mintha Deák sugalmazta volna, az Országházá-n Kossuth heves szellem érzik. Vörösmarty költészete huszonöt év alatt átélte az ellenzék minden fázisát, s e korszaknak úgy szólva költői megtestesülése. ” "Örök emléke, munkái és neve együtt fog említtetni Magyarország újjászületési korszakának legnagyobb embereivel – mondja végezetül Gyulai. – E korszaknak küzdelme, dicsősége, gyásza egyszersmind az övé. "
A Vörösmarty életrajza Gyulai Pál halálának 75. évfordulóján jelent meg.
Róla szól: Vörösmarty Mihály
Könyv: Gyulai Pál: Vörösmarty életrajza
Kiadó: Szépirodalmi
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 1985
Oldalszám: 270
ISBN: 9631526941
Az első példány jó állapotú, de a lapéleken egy pici folt van.
A második példány is jó állapotú, de a papír védőborító picit megszakadt.


Jelenlegi ára: 298 Ft
Az aukció vége: 2021-11-28 11:55 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése